jhm.nljhmkindermuseum.nlhollandscheschouwburg.nlportugesesynagoge.nletshaim.nljoodsmonument.nlmenassehbenisrael.nl
home Menasseh ben Israel
home Menasseh ben Israel
 

Agenda

Thu 31-01-2019
Menasseh spreekt met schrijvers

 

Vier interviews met schrijvers van recent verschenen boeken over joodse cultuur en identiteit:

Data:

31 januari 2019: Vivian Liska: German-Jewish Thought and Its Afterlife
14 februari 2019: Remco Ensel: The Holocaust, Israel and "The Jew"
5 maart 2019: Ilay den Boer: Het Beloofde Feest
19 maart 2019: Ester Wouthuysen: Joh.G. Wertheim

De voertaal tijdens de vier interviews is het Nederlands.

Tijd: 16:00-17:30 uur
Locatie: Uilenburgersynagoge, Nieuwe Uilenburgerstraat 91, Amsterdam
Entreeprijs: Euro 7,50 per interview (Euro 5 voor studenten en donateurs van het MbII)
Reserveren: via mbii@jck.nl, het webformulier of telefonisch: 020-5310325.

U kunt in uw mail, op het webformulier of telefonisch aangeven voor welke dagen u wenst te reserveren en ontvangt daarop een bevestiging per mail met de betaalgegevens.

 


Vivian Liska
, is hoogleraar Duitse literatuur en directeur van het Instituut voor Joodse Studies aan de Universiteit Antwerpen. Zij is eveneens verbonden aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Zij publiceerde uitgebreid over Duits-joodse denkers en schrijvers als Franz Kafka, Walter Benjamin, Paul Celan.

 

Remco Ensel is universitair docent cultuurgeschiedenis van de Nieuwste Tijd aan de Universiteit van Nijmegen. Zijn meest recente publicaties handelen over antisemitisme en de verbeelding van 'de Jood' als stereotype in naoorlogs Nederland. Daarover schreef hij naast de bundel die hij met Evelien Gans samenstelde onder meer ook de monografie Haatspraak Antisemitisme – een 21e-eeuwse geschiedenis.

 

Ilay den Boer is theatermaker en regisseur. Zijn boek Het beloofde feest, dat hij samen met Jurjen Sytsma schreef is gebaseerd op een reeks voorstellingen, die hij en binnen en buiten Nederland speelde en waarmee hij onder meer de Charlotte Köhler Prijs en de BNG Nieuwe Theatermakers Prijs won.

 

Ester Wouthuysen is kunsthistorica en publiceerde over Amsterdam en het Amsterdamse joodse leven. Zij publiceerde naast het boek over J.G. Wertheim onder meer  (samen met Edward van Voolen) Marc Chagall en het Joods Theater, en (samen met Hans Rooseboom) G.H. Heinen. Panorama’s en stadsgezichten. Amsterdam 1894.

 


terug